Landenweb.nl

MALDIVEN
Economie

To read about MALDIVES in English - click here

Bouw je eigen Sri Lanka-rondreis inclusief de Malediven

Economie

Algemeen

Het gaat redelijk goed met de economie van de Maldiven. De groei bedroeg in de eerste helft van de jaren tachtig bijna 10% per jaar. Daarna nam de groei iets af maar ligt op dit moment (2017) nog altijd rond de 4,8% per jaar. Ondanks deze redelijk mooie cijfers is de economie van de Maldiven kwetsbaar doordat ze eigenlijk alleen gebaseerd is op de inkomsten uit het toerisme en de visserij. Bovendien zijn de kosten voor de infrastructuur en het transport door de geografische structuur van het land zeer hoog. Verder vloeit er veel geld naar het buitenland omdat daar veelal de eigenaars van de toeristenresorts wonen. Het bruto nationaal product ligt in 2017 op ongeveer $19.200 per hoofd van de bevolking per jaar. In vergelijking met andere landen in Zuid-Azië is dat behoorlijk veel, maar betekent toch niet dat de gemiddelde Maldiviër veel verdiend. Het komt vooral ddordat enkele rijke families die de economie grotendeels in handen hebben zeer veel geld verdienen.

Ook de overheid heeft veel invloed op het economische leven. Zo bestaat er een staatsmonopolie op alle buitenlandse handel. Echte armoede kent men niet op de Maldiven, maar dat komt ook doordat iedereen elkaar helpt in moeilijke tijden en zodoende een sociaal vangnet vormt buiten de overheid om. De werkloosheid is 2,9% (2017), er zijn zelfs arbeidstekorten in verschillende sectoren. Vandaar dat er de laatste twintig jaar steeds meer buitenlandse werknemers worden aangenomen uit met name Sri Lanka, India en Bangladesh.

De overheid is een (te) grote werkgever met meer dan 20.000 ambtenaren in dienst. Veel mensen hebben een inkomen uit hun reguliere baan, maar ook bijbaantjes in de handel of het toerisme.

De Maldiven exporteerden in 2017 voor $256 miljoen naar voornamelijk de Frankrijk, Thailand, Verenigde Staten, Sri Lanka en Japan. De import bedroeg in 2017 $2,1 miljard uit voornamelijk Verenigde Arabische Emiraten, Singapore, India, Maleisië, Sri Lanka, Japan en Duitsland.

advertentie

Visserij en scheepsbouw

Vroeger was de visserij de belangrijkste economische sector. Tegenwoordig komt de visserij op de tweede plaats, na het toerisme.

Vis en andere zee producten maken meer dan de helft van alle export uit en zorgen ook voor de helft van alle exportinkomsten. Men vist vooral op tonijn, ongeveer 100.000 ton per jaar. Andere vissoorten die gevangen worden zijn wahoo, makreel, fregatvis en grouper. Zeekomkommers worden geëxporteerd naar Chinese restaurants van Hongkong en Singapore. Er wordt nog steeds op de traditionele manier vis gevangen, dus met lijnen en hengels in plaats van de verboden sleepnetten. Helaas trekken landen als Japan, Sri Lanka en Zuid-Korea zich van dat verbod niet zoveel aan.

Boten zijn natuurlijk van levensbelang voor de Maldivische bevolking. Vandaar dat het bouwen van boten een specialiteit van de Maldiviërs is. Boten, dhoni’s genaamd, worden uiteraard gebruikt voor de visvangst, maar ook voor het transporteren van mensen en goederen. Hoewel ze nu gemotoriseerd zijn wijken ze in structuur en vorm nauwelijks af van de ongemotoriseerde voorgangers. Totdat het vliegverkeer op gang kwam waren schepen bovendien de enige verbinding met andere landen. Helaas is de scheepvaart door de wereldwijde recessie achteruitgegaan.

advertentie

Landbouw en veeteelt

De agrarische sector op de Maldiven is heel klein en vooral gericht op de binnenlandse consumptie. Slechts 5% van de totale landoppervlakte is geschikt voor de teelt van gewassen. 7% van de beroepsbevolking is werkzaam in de landbouw.

Fruitteelt bestaat uit onder meer bananen, ananassen, limoenen, mango’s, en watermeloenen en worden verbouwd op het enige echte vruchtbare eiland, Fua Mulaku.

De kokospalm neemt een belangrijke plaats in, ook voor de economie, en is daarom ook de nationale boom van de Maldiven. De kokosnoten worden uiteraard gebruikt als voedsel en verder haalt men uit de bast van de noot kokosolie. De vezels van de kokosnoot worden bewerkt tot sisal voor touw en matten. Het sap uit de stam wordt gebruikt voor siroop en de stammen worden gebruikt in de scheeps- en huizenbouw.

Groenten die verbouwd worden zijn o.a. chilipepers, uien, cassave, broodwortels, gierst, pompoenen en tomaten.

Ook de veeteelt stelt niet veel voor. Er worden her en der wat kippen, geiten en runderen gehouden. Ook dit is alleen voor de eigen consumptie want het houden van vee is zelfs officieel verboden vanwege milieuoverwegingen. Er wordt op dit moment veel geld geïnvesteerd in de agrarische sector omdat er veel voedsel geïmporteerd moet worden wat veel geld kost.

advertentie

Industrie

De Maldiven hebben een aantal wat grotere industrieën. Zo zijn er fabrieken waar men pvc-buizen, zeeppoeder en fiberglas boten maakt. Op het eiland Thulusdhoo staat zelfs een Coca Colafabriek. Door het toerisme en de toenemende hoogbouw vanwege de overbevolking doet de bouwindustrie goede zaken.

Verder zijn er nog wat kledingfabrieken en er is een sterk groeiende visconservenindustrie. Geëxporteerd worden hoofdzakelijk visserijproducten en textiel naar Thailand, EU-landen en Sri Lanka. Voedingsmiddelen, aardolieproducten en investeringsgoederen worden ingevoerd uit Singapore, Sri Lanka en de landen van de Europese Unie.

Onder de traditionele handnijverheid vallen de botenbouw, het weven van matten, het maken van lakwerk (dozen, bakjes, vazen) en de kokostouwindustrie. Kokostouw was vroeger zelfs een belangrijk exportproduct. Met het zeer sterke kokostouw werden planken van schepen bijeengebonden.

Verder zijn er nog veel kleine bakkerijen, kleermakerijen en meubelwerkplaatsen, uiteraard alleen werkend voor de lokale bevolking.

advertentie

MALDIVEN LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Maldiven
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Maldiven
• Maldiven Tui Reizen
• Hotels Maldiven
• Rondreizen Maldiven
• Boeken, ook tweedehands, over MALDIVEN bij Bol.com

Nuttige links

Dieren bij de Malediven (N)
Maldiven Jouwpagina (N)
Reisinformatie Malediven (N)
Reisverhaal duiken in de Malediven, vele foto's en informatie (N)
Reizendoejezo – Malediven (N)
Rondreis door Maldiven (N)

Bronnen

Derksen, G. / Maldiven

Gottmer

Ellis, R. / Maldives

Bradt

Lyon, J. / Maldives

Lonely Planet

Vliet, E. van / Reishandboek Malediven

Elmar

Voigtmann, H. / Malediven

ECI

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems