Landenweb.nl

LIBANON
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Arabisch
  Hoofdstad  Beiroet
  Oppervlakte  10.400 km²
  Inwoners  6,773,767
  (2021)
  Munteenheid  Libanees pond
  (LBP)
  Tijdsverschil  +1 (zomer +2)
  Web  .lb
  Code.  LBN
  Tel.  +961

To read about LEBANON in English - click here

Hotels Beirut

Steden LIBANON

Beiroet

Geografie en Landschap

Geografie

Libanon ligt in het Midden Oosten tussen Syrië en Israël. De kust van Libanon ligt aan de Middellandse Zee. De oppervlakte van Libanon is 10.400 vierkante kilometer. Libanon is daarmee ongeveer 0,3 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Libanon Satellietfoto NASAPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

De kustvlakte wordt begrensd door het steile Libanongebergte. De hoogste toppen zijn Mont Sannin (2630 meter) en Qurnat As Sawda (3080 meter). De Bekavallei, met een gemiddelde hoogte van duizend meter, is een hoogvlakte die tussen het Libanon en Anti-Libanongebergte in ligt.

advertentie

Qurnat As Sawda, hoogste top van LibanonPhoto: Erwin Franzen in het publieke domein

Het land heeft door zijn hoge bergen geen gebrek aan water. De belangrijkste rivieren zijn de Litani en de Orontes (of Asi).

Klimaat en Weer

Het klimaat in Libanon is mediterraan. Dat klimaattype kenmerkt zich door milde natte winters en warme droge zomers. In de winter valt er in de bergen soms een flink pak sneeuw. De beste reistijd is van april tot december. In de overige maanden valt er meer regen.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

Libanon is met haar oppervlakte van 10.452 vierkante kilomer een van de kleinste landen ter wereld, maar heeft binnen haar grenzen meerdere totaal verschillende geografische gebieden. De 225 kilometer lange kuststrook, die strekt vanaf Naqoura aan de Israëlische grens tot aan de Nahr al-Kabir aan de noordgrens met Syrië, is zeer smal. Hier liggen de belangrijkste steden, dus dit gebied is dichtbevolkt. Er heerst een duidelijk Mediteraan klimaat met hete zomers en koele regenachtige winters. In de kustgebieden groeit veel fruit, zoals sinaasappels, citroenen, grapefruits, mandarijnen, dadels, bananen en olijven. Palmbomen sieren de boulevards van de kuststeden. Vanaf de kust rijst het beboste Libanon gebergte tot een indrukwekkende hoogte van 3088 meter. Libanon is het dichtstbeboste land in de regio.
Door de grote hoogteverschillen, de variatie in bodemsamenstelling en door de relatief grote hoeveelheid neerslag (regen én sneeuw) is er een enorme diversiteit aan flora. Er is overal volop water, dus in de vruchtbare bergstreken wordt overal groente en ook fruit geteeld en wel van een geweldige kwaliteit! Aardbeien, kersen, appels en peren, abrikozen, perziken en pruimen, vijgen en druiven, maar ook amandelen, walnoten en natuurlijk olijven. In het voorjaar zijn de bergen en de valleien weelderig groen en bedekt met paarse cyclamen, inheemse “Libanon Viooltjes”, dieprode anemonen, orchideeën en irissen. Er zijn uitgestrekte bossen met verscheidene soorten pijnboom, evenals cipres, conifeer, jeneverbes, beuk en eik. Verreweg de meest beroemde boomsoort van Libanon is de Cedrus Libani, de Ceder van Libanon. Deze bomen bedekten eens het gehele Libanon gebergte. De ceder wordt beschreven in oude geschriften zoals de epos van Gilgamesh en natuurlijk de Bijbel; Koning Solomon kocht cederhout van Koning Hiram van Tyrus voor de bouw van zijn tempel. De ceder is het nationale symbool en tooit de vlag van Libanon. Helaas zijn er niet zoveel van deze schitterende reuzen meer. Hij groeit op grote hoogte in de bergen, in beschermde natuurreservaten, met name nabij Bsharré, Tannourine en in het Chouf gebergte. Het Chouf Cedar Reserve in Barouk is met haar 550 vierkante kilometer het grootste natuurreservaat in het Midden Oosten. Hier staan ceders van ruim 2.000 jaar oud met een omvang van ruim 7 meter, evenals 16 andere boomsoorten.
Het aantal plantsoorten dat hier is waargenomen en geregistreerd ligt al ver boven de 500. Onderzoek en rapportage is nog niet afgerond. Ook het Horsh Ehden Nature Reserve, nabij Tripoli in het noordelijk Libanon gebergte heeft een unieke flora, met 35 verschillende boomsoorten. Hier staan enkele zeer zeldzame boom- en plantsoorten, zoals de inheemse Ehden melkwikke, Ciciliaanse den en wilde appel.

Ten oosten van het Libanon gebergte strekt van noord naar zuid de Bekaa Vallei, een zeer vruchtbare en waterrijke hoogvlakte, op een hoogte van 900 tot 1100 meter. Hier wordt intensieve akkerbouw bedreven. Dit gebied stond in de Oudheid al bekend als de graanschuur van het Romeinse Rijk. Al van oudsher wordt hier uitstekende wijn verbouwd. Ook groeit er tabak, katoen, graan, aardappelen en alle mogelijke soorten groente en fruit. In de noordelijke Bekaa wordt hier en daar nog steeds (illegaal maar zeer winstgevend!) hashish gekweekt, ondanks de pogingen van de regering om de boeren te dwingen op andere gewassen over te gaan…

De tweede bergketen, de Anti-Libanon, ligt ten oosten van de Bekaa Vallei en vormt de grens tussen Libanon en Syrië. Dit gebied heeft weinig neerslag en is dus droog en relatief onbegroeid. Dit is een dunbevolkt gebied. Het zuidelijke deel van de Anti-Libanon is daarentegen een waterrijke streek. Hier liggen vele dorpen en er wordt een prima kwaliteit tabak geteeld, evenals olijven, vijgen etc.. Dit gebied ligt aan de voet van Mount Hermon; in het Arabisch Jabal al-Sheikh genaamd, vanwege de witte (sneeuw)muts die deze berg het grootste deel van het jaar “draagt”. Deze zorgt voor talloze beken, watervallen en stroompjes die aanzwellen tot rivieren.

Dieren

Libanon heeft een bijzondere geografische ligging op een punt waar drie continenten elkaar kruisen. Hier passeren tijdens de lente en de herfst enorme aantallen trekvogels. Dankzij de opstijgende luchtstromen boven dit gebied kunnen deze vogels in snel tempo enorme afstanden overbruggen. Onder de vele vogelsoorten die zijn waargenomen komen veel roofvogels voor, zoals de steppearend, zwarte wouw, Balkansperwer, steppenbuizerd, wespendief en schreeuwarend. Ook de ooievaar en de zwarte ooievaar trekken in enorme zwermen tweemaal per jaar over Libanon.

In de nationale parken zoals het Chouf Cedar Reserve, Tannourine Nature Reserve en het Horsh Ehden Nature Reserve zijn meer dan 200 vogelsoorten waargenomen, zoals de gevlekte en de gouden adelaar, zwarte gier, witte pelikaan, verscheidene soorten havik, gier, buizerd, valk, maar ook de koekoek, meerdere uilsoorten, duif, specht etc..

Er zijn wel 32 soorten wilde zoogdieren waargenomen, waaronder de gazelle, wolf, everzwijn, lynx, jakhals, hyena, rode vos, wezel, das, stekelvarken, egel, haas, marter, etc. . Er komen 6 verschillende soorten vleermuizen voor, waarvan er 4 als bedreigde soorten worden beschouwd.

In Libanon komen verschillende soorten hagedissen voor, evenals de gekko, kameleon, veel kikkers en padden, een tiental slangensoorten en de Griekse schildpad.

Ongeveer 6 km buiten de kust van Tripoli ligt een eilanden-reservaat met een totale oppervlakte van ongeveer 6 vierkante kilometer. Het reservaat is bereikbaar per boot vanaf de boulevard van Tripoli. De eilanden zijn vlak; het hoogste punt is 6 meter boven zeespiegel. De bodem bestaat uit rots en zand en er groeien ongeveer 70 plantsoorten. Het is een broedplaats voor 10 soorten trekvogels, overwinteringsplaats van 24 vogelsoorten en zo’n 14 soorten trekvogels strijken er neer om te rusten in het voorjaar en de herfst. Enkele vogels die hier zijn waargenomen zijn: bontbekplevier, visdiefje, oeverzwaluw, steltkluut, moerashavik, sneeuwplevier en verscheidene meeuwsoorten.

Het reservaat is tevens een broedplaats voor verschillende schildpadsoorten, waaronder de groene zeeschildpad, dikkoppige zeeschildpad en de leerschildpad. Het is ook een broedplaats voor de Mediterrane zeehond (Monachus Monachus).

Op de eilanden komen hagedissen voor en enkele inheemse slangsoorten, evenals vleermuizen.

Er zijn plannen voor de aanleg van een botanische tuin in dit reservaat.

LIBANON LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Libanon
• Hotels Beirut
• Autoverhuur Sunny Cars Libanon
• Boeken, ook tweedehands, over LIBANON bij Bol.com

Nuttige links

Libanon Startnederland (N+E)
Reisinformatie Libanon (N)
Reizendoejezo - Libanon (N)
Rondreis Libanon (N)
Startpagina Libanon (N)

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie 

Grünfeld, R. / Syrië, Jordanië en Libanon

Kosmos-Z&K

Jenkins S. & Jousiffe A. / Lebanon

Lonely Planet 

 

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems