Landenweb.nl

Kabul
 

Hotels Kabul

To read about Kabul in English - click here

advertentie
Hotels Trivago Hotels Kabul

Algemeen

KabulKabulFoto: James Solly CC 2.0 Generic no changes made

Kabul is de hoofdstad en de grootste stad van Afghanistan en tevens de hoofdstad van de provincie Kabul. Kabul ligt in het oostelijke deel van Afghanistan. In 2011 is het inwonertal van de bevolking van het grootstedelijk gebied van Kabul 3.900.000. Het is het economisch en cultureel centrum van het land en ligt in een smalle vallei tussen het Hindu Kush gebergte en de rivier de Kabul.

Kabul leefde van de export van vers en gedroogd fruit, noten, Afghaanse tapijten, leer en schapenhuid, kleding en meubilair. De economie is verslechterd sinds 1978 toen het land betrokken raakte in diverse oorlogen. Vanaf 2001 heeft de regering gezorgd voor een geleidelijke verbetering van de economische productiviteit. De stad Kabul is een van de 15 districten van de provincie Kabul, die verder wordt verdeeld in 18 stadsdelen of sectoren. Elk stadsdeel bestaat uit verschillende buurten.

Ligging

Kabul met Hindu Kush gebergte op de achtergrondKabul met Hindu Kush gebergte op de achtergrondFoto: Joe Burger (CC BY 2.0) no changes made

De coördinaten van Kabul zijn: 34° 31'59' Noorderbreedte en 69° 09'58' Oosterlengte. Kabul ligt op een hoogte van 1800 meter boven zeeniveau, waardoor het een van 's werelds hoogste hoofdsteden is. De stad heeft een strategische positie op het kruispunt van de noord-zuidelijke en oost-westelijke handelsroutes in een vallei omringd door hoge bergen. Kabul is omringd door de Koh-e Paghman in het oosten, de Koh-e Qrough in het zuidwesten en de Koh-e Shirdarwaza in het noordoosten. Er is maar een rivier, de rivier de Kabul, die ontspringt bij de Paghman. De rivier stroomt in oostelijke richting, langs Kabul, via Jalalabad en vervolgens naar Dhaka waar de rivier op Pakistaans grondgebied uiteindelijk uitmondt in de Indus bij Attock. Kabul heeft een oppervlakte van 275 km², het grootstedelijk gebied strekt zich uit over 425 km².

Weer

Kabul heeft een droog tot semi- steppe klimaat. Neerslag is zeldzaam, vooral van mei tot november wordt Kabul heel droog en stoffig. De neerslag is beperkt tot de winter (soms als sneeuw) en de lente. Extreme temperatuurschommelingen zijn er tussen nacht en dag en van seizoen tot seizoen. Het klimaat van Afghanistan wordt gekenmerkt door blauwe luchten zonder wolken en meer dan 300 dagen zon per jaar. Zelfs tijdens de winter blijft de lucht meestal helder tussen de sneeuwval door. De temperatuur in de winter kan zakken van -15° tot -20° graden Celsius en in de zomer ligt de temperatuur tussen de 15° tot 30° C. De koudste maand van het jaar is januari met een gemiddelde temperatuur van -12° C en de warmste maand is juli met een gemiddelde van 25° C. De temperaturen zijn relatief laag door de hoge ligging van de stad. In de zomer is er een zeer lage luchtvochtigheid, die de hitte dragelijk maakt. De lente is aangenaam en nat. De zon schijnt het hele jaar door met een gemiddeld aantal van 3177 uren.

Geschiedenis

De geschiedenis van de stad dateert van meer dan 3.000 jaar geleden. Kabul was ooit een centrum van de nieuwe religie gepredikt door Zarathoestra en later een tehuis voor boeddhistische en hindoe koningen. In de 7de eeuw veroverden Arabische moslims het gebied en introduceerden de islam. Vervolgens werden ze verslagen door de Hindoe-Shahi dynastie. Kabul werd opnieuw veroverd door de Saffariden en Samanieden in de 9e eeuw, gevolgd door Mahmud van Ghazni in de 11e eeuw. Later vielen de Mongolen het gebied aan onder Genghis Khan.

Timurid heersers van KabulTimurid Heersers van KabulFoto: Publiek domein

In de 14e eeuw werd het gebied rond Kabul veroverd door Timur, oprichter van de Timurid dynastie, de stad ontwikkelde zich als een belangrijk handelscentrum. In die tijd leefden verschillende stammen in de stad. Gedurende een lange tijd was Kabul onafhankelijk totdat het een deel van het Durrani Rijk werd in 1747.

Paleis in Kabul in 1848Paleis in Kabul in 1848Foto: Publiek domein

De Britten vielen het gebied aan tijdens de Eerste Anglo-Afghaanse Oorlog in 1839, maar ze moesten zich terugtrekken met grote verliezen in 1842. De Britse soldaten vernietigden Kabul gedeeltelijk voordat ze zich terugtrokken naar Brits-Indië. Kabul werd opnieuw bezet door Britse troepen tijdens de Tweede Anglo-Afghaanse Oorlog in 1879, maar ze vertrokken ongeveer een jaar later toen Emir Abdur Rahman Khan aan de macht kwam. In 1919 was er de derde Anglo-Afghaanse Oorlog. In dat jaar werd de oostelijke stad Jalalabad gebombardeerd door de Britse Royal Air Force in mei. Amanullah Khan versloeg de Britten en na ondertekening van het Verdrag van Rawaldipindi begon hij met de modernisering van het land.

In de jaren 1960 en 1970 leek Kabul op een soort Europese stad, het werd een welvarende en moderne hoofdstad, men noemde Kabul het Parijs van Centraal-Azië. Kabul had in die tijd alles wat een moderne hoofdstad heeft: moderne bioscopen, cafetaria's, formele tuinen, scholen, bibliotheken, universiteiten, mooie winkels. De inwoners van Kabul waren hoog opgeleide, moderne, progressieve en kosmopolitische mensen. Zowel mannen als vrouwen bezochten de lagere school, middelbare school en universiteit.

Releigeuze politie van de Taliban slaat vrouw in het openbaar in KabulReligieuze politie van de Taliban slaat vrouw in het openbaar in KabulFoto: Rawa CC 3.0 no changes made

Door de buitenlandse inmenging van de Sovjet strijdkrachten in de late jaren 70 verdween de progressieve en vreedzame samenleving en veranderde de stad in hoe we het vandaag kennen. De Sovjet troepen hadden een commandocentrum in Kabul. In februari 1989 trokken de Sovjet troepen zich terug uit Afghanistan, nadat ze waren verslagen door de Mujahedeen. In het voorjaar van 1992 viel Kabul in handen van de Mujahedeen. Diverse strijdende partijen waren constant in conflict. In 1996 namen de Taliban de regio in en ze voerden de strenge islamitische sharia wetgeving in. Dit beperkte de meeste vormen van onderwijs, entertainment, en verbood het werken voor vrouwen en het scheren van baarden voor mannen.

In oktober 2001 hebben strijdkrachten van de Verenigde Staten bijgestaan door de Britse strijdkrachten tijdens Operatie Enduring Freedom Kabul ingenomen. De Taliban verlaten Kabul en het Verenigd Front krijgt de controle over de stad. In december 2001 werd Kabul de hoofdstad van de Afghaanse overgangsregering, die later werd omgevormd tot de huidige regering van Afghanistan. Het is nog steeds onrustig en gevaarlijk in Kabul.

De bevolking van de stad is gegroeid van ongeveer 500.000 in 2001 tot meer dan 3 miljoen in 2007. Veel buitenlandse ambassades zijn heropend, in het bijzonder de grote Amerikaanse ambassade. Afghaanse overheidsinstellingen werden opgericht en gemoderniseerd. De nieuw opgeleide Afghaanse nationale politie en het Afghaanse Nationale Leger zijn belast met de veiligheid in het gebied.

Bezienswaardigheden

De grootste toeristische attractie is het oude gedeelte van Kabul met zijn vele bazaars in smalle, bochtige straten.

Nationaal Museum in KabulNationaal Museum in KabulFoto: Michal Hvorecky CC 2.0 Generic no changes made

Culturele bezienswaardigheden zijn onder andere: het Nationaal Museum van Afghanistan, de ruïne van het Darul Aman paleis, het graf van de Mughol keizer Babur in Bagh-e Babur en Chehlstoon Park, de Minar-i-Istiqlal (kolom van de Onafhankelijkheid), gebouwd in 1919 na de Derde Afghaanse Oorlog , het Mausoleum van Timur Shah Durrani en de imposante Id Gah Moskee (opgericht in 1893).

Winkelcentrum in KabulWinkelcentrum in KabulFoto: Aryob Zazai CC 2.0 Generic no changes made

Andere bezienswaardigheden zijn het eerste winkelcentrum in Kabul, de winkels rond Flower Street and Chicken Street, het Wazir Akbar Khan district, de dierentuin van Kabul, de Nationale Galerij van Afghanistan, het Nationaal Archief van Afghanistan, het mausoleum van de Afghaanse koninklijke familie en de Paghman tuinen.

Tuinen van Babur in KabulTuinen van Babur in KabulFoto: Jim Kelly CC 2.0 Unported no changes made

Buiten de stad zelf is er een citadel en het koninklijk paleis. Er zijn mooie parken in Kabul: Bagh-e Babur (tuinen van Babur), Baghi Bala Park, Zarnegar Park, Shar-e Naw Park, Bagh-e Zanana, Bibi Mahro Park en Lake Qargha.

Id Gah Moskee in KabulId Gah Moskee in KabulFoto: KevinScott at th English language wikipedia CC 3.0 Unported no changes made

De beroemde Moskeeën zijn: Abdul Rahman Moskee, Id Gah Moskee, de Blauwe Moskee, de Pul-e Khishti Moskee en de Shah-Do Shamshira moskee.

Tips

Een reis naar Kabul is niet voor iedereen weggelegd en ook gevaarlijk. Het is iets voor de zeer avontuurlijke reizigers momenteel, maar misschien keert het tij. Aan te raden is om het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken goed in de gaten te houden.

Kabul LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Hotels Kabul
• Boeken, ook tweedehands, over Kabul bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems